Stressvrij een diner plannen

De mise-en-place, oftewel de voorbereidingen van een feestmenu: hoe doe je dat zonder al te veel stress?
De feestdagen leveren soms meer stress dan ontspanning op. Zorg dus voor een goede organisatie als je zelf ook lekker wilt genieten van een diner of lunch met meerdere gasten.

Het menu
Plan je menu zo dat je zoveel mogelijk van tevoren kunt bereiden. Denk dus na over wat je wilt opdienen.
Maak het jezelf niet te moeilijk. Je kunt beter iets maken waarvan je zeker weet dat het lukt, dan dat je gaat experimenteren met nieuwe en complexe recepten.
Let op dat niet alles in de oven of juist op het fornuis moet worden bereid, want dan kom je waarschijnlijk in de knel. Maak zoveel mogelijk vooraf, zodat je niet staat te stressen in de keuken wanneer de gasten er al zijn.
Schenk de juiste wijn bij de gerechten. Vraag je wijnhandel om advies: zij weten precies welke wijnen het beste passen bij je gerechten.
Zorg ook voor iets fris, zoals Spa Rood en Spa Citroen. Vul daarnaast enkele kannen met water, fruit en kruiden.
Zijn er kinderen bij? Je kunt kinderen, als ze dat willen, een aparte tafel geven met een wit papieren kleed op tafel en een bak met kleurpotloden. Kleuren op het tafelkleed vinden kinderen meestal leuk om te doen.
Doe niet alles alleen. Vraag na iedere gang of twee van je gasten je willen helpen met het afruimen van de tafel, het afwassen van het servies en het serveren van de volgende gang. Vele handen maken licht werk en bovendien is het gezellig in de keuken!

Verdeel de taken
Je kunt je gasten ook vragen om iets mee te nemen voor het diner. Laat iemand de muziek of de wijn verzorgen, of vraag de gasten om een van de gangen thuis te koken en mee te nemen. Ook dit zorgt voor meer rust tijdens het etentje.
Krijg je heel veel gasten of heb je een grote familie? Dan is een buffet misschien een prettige oplossing. Maak een buffet van meerdere gangen. Serveer kleine hapjes als voorgerecht, of een aperitief. Verzorg het hoofdgerecht vervolgens als buffet en zet ten slotte de desserts op tafel. Met een buffet kan iedereen zelf opscheppen wat hij of zij lekker vindt en bovendien geeft het je etentje een feestelijk tintje.
TIP: vraag alle gasten of ze hun favoriete gerecht willen maken en meenemen. Zo verdeel je de lasten en krijg je een lekker gevarieerd buffet.

De tafel
Zorg ervoor dat de tafel van tevoren is gedekt, desnoods een dag eerder. Als je met veel gasten eet, is het wellicht leuk om een tafelschikking met naamkaartjes te maken.

Tafeldecoratie
Zorg voor een feestelijke tafel; dit verhoogt gegarandeerd de sfeer tijdens je diner. Zet bijvoorbeeld lage of hoge kaarsen op tafel en drapeer er wat groene takken (klimop of dennentakken) omheen. Ook sterretjes, glitters, kerstballen, losse bloemen of kruiden geven een leuk effect. Je kunt ook parels, een sliert minilichtjes of gekleurde linten gebruiken voor op tafel.
Servetten kun je extra feestelijk maken door ze op te rollen met een touwtje en een groene tak.

Waar moet je aan denken voor de perfecte feestavond?
Nodig je gasten ruim van tevoren uit en laat hen weten hoe laat ze worden verwacht en wat eventueel de dresscode is (feestelijk, casual, kleurthema, etc.). Vraag de genodigden of ze zich voor een bepaalde datum willen aan- of afmelden, zodat je weet waar je aan toe bent.
Maak een ‘to-do-lijst’. Heb je genoeg servies, stoelen, muziek en ijsklontjes? Hoe ga je de tafel dekken en welke decoraties heb je daarvoor nodig? Denk daarbij onder meer aan servetten, kaarsen, menukaartjes, sfeerverlichting en themakleuren. Kijk ook eens online: op internet vind je talloze tips voor een geslaagd feest.

Koken
Lees de recepten goed door en print ze eventueel uit, zodat je er vooraf aantekeningen op kunt maken. Bedenk wat je van tevoren kunt doen, zoals al het snijwerk. Volg de instructies in het recept zorgvuldig op en sla geen regels over. Zet ondertussen een lekker muziekje op om in de sfeer te komen. Koken is geen straf, dus maak iets leuks van de voorbereiding. Betrek ook je familieleden bij het koken en geef iedereen een taak (tafeldekken, glazen boenen, snijden, etc.).

Heb je niet genoeg servies? Vraag dan aan je gasten om hun eigen servies, glas en bestek mee te nemen.

En dan is het eindelijk zo ver
De eerste gasten komen binnen! Begin je avond staand met een aperitiefje en een hapje. Zo is de eerste honger gestild en heb je alle tijd om de eerste gang af te maken. Vervolgens nodig je de gasten uit aan tafel. Eventueel kun je een korte toespraak houden, waarin je iedereen welkom heet en het verloop van de avond uitlegt. Sta ook even stil bij de gelegenheid die jullie heeft samengebracht en hoe dankbaar je daarvoor bent. Vervolgens kun je met en van elkaar genieten… en natuurlijk ook van al dat lekkere eten.