Hans blogt – Multi-culi

Aan het einde van een jaar is er altijd het moment van de “terugblikken”. Zo zijn er ook terugblikken over 2015 gedaan op het gebied van eet- en drinkgedrag. We zien dat de veranderingen in het “culinaire landschap” die ingezet zijn, verder doorzetten. In het aanbod van restaurants, zie je een doorzettende trend van: lokaal, vaak biologisch, eerlijk geproduceerd en ambachtelijk voedsel. Minder vlees, kleinere porties en meer groente. Het is niets meer om je mee te onderscheiden, het is eerder een voorwaarde geworden.

Op dit moment openen er in Amsterdam elke week 4 nieuwe restaurants. Het aantal restaurants is daar in de afgelopen 5 jaar met 25% gestegen! Een ingeburgerd fenomeen is het “pop-up” restaurant. Op een tijdelijke locatie, vaak een oud pand, kun je tussen de “ongesauste” muren en bouwlampen, zittend op houten schoolstoelen genieten van de kookkunsten van een al dan niet bekende chef die even een inspirationeel uitstapje heeft gemaakt. Het is het “nieuwe eten” waarin we op een ontspannen manier kunnen genieten van nieuwe smaken en oude klassiekers in een modern jasje. Zo is ook de Bistro helemaal terug van weggeweest met bijbehorende gerechten als steak tartaar en entrecote béarnaise. Maar zelf oerklassiekers als Beef Wellington, pasteitjes en gevulde eieren zien we weer terug.

Wat ik zelf mooi vind om te zien is dat het aanbod van eten uit alle delen van de wereld komt. Waarin je vroeger per periode nog wel eens een trend zag van populariteit van eten uit een bepaalde streek, zie je nu eigenlijk voedsel uit alle continenten vertegenwoordigd. Azië blijft populair, maar ook de keukens uit (Noord)Afrika, Midden Oosten en Zuid Amerika zijn in het straatbeeld vertegenwoordigd. Sinds kort allemaal tegelijk te proeven in de zogenoemde “foodhal”, waarvan als laatst geopend The World of Food in een oude parkeergarage in Amsterdam-Zuidoost.

In de jaren ‘90 en 2000 kenden we de zogenaamde “Fusion keuken” waarin onbegrensde combinaties werden gemaakt van gerechten en ingrediënten uit verschillende keukens uit verschillende delen van de wereld. Je kreeg dan uiterst onsmakelijke gerechten als wraps met boerenkoolstamppot en pikante garnalen. Het moest vooral bijzonder zijn….

Wat je nu ziet is dat chefs op studiereis gaan naar verre oorden zoals Vietnam en daar nieuwe smaken en bereidingstechnieken leren. Thuisgekomen passen ze deze ervaringen op een subtiele manier toe in hun klassieke gerechten. Zo ontstaan spannende nieuwe smaken die bijzonder, maar bovenal heel lekker zijn.

Nederland wordt echt Multi Culinair!

Terug naar het nieuwsoverzicht