Lightproducten: wat betekent dat precies?

Etiketten op verpakkingen bevatten heel veel informatie. Verschillende logo’s, termen en plaatjes informeren ons over de samenstelling en achtergrond van een product. De warenwet heeft vastgelegd wat er precies op een etiket moet staan.

Welke informatie vind je op een etiket?

  • herkomst van het product
  • ingrediënten (wat zit er allemaal in)
  • voedingswaarden
  • duurzaamheidslogo’s en -keurmerken
  • bewaartips en houdbaarheid
  • bereidingswijze
  • informatie over allergenen

Het is soms best lastig om alle informatie en etiketten op verpakkingen goed te lezen. Vaak komt dat doordat producenten ons willen misleiden. Lees daarom niet alleen de voorkant van de verpakking waar allerlei mooie slogans op staan als ‘vezelrijk’ en ‘vetarm’, maar lees ook de achterkant! Daar staat meer informatie op.

Wat betekent dat eigenlijk, ‘lightproducten’?
Of je een product wel of niet ‘light’ mag noemen, is wettelijk vastgesteld. ‘Light’ betekent 30% minder vet, 30% minder calorieën of 30% minder suiker dan de gewone variant.
Je zou dus denken dat een product daar beter van wordt. Helaas is dat vaak niet het geval. Het is namelijk zo dat als je ingrediënten verwijdert, er iets anders voor in de plaats moet komen. Neem bijvoorbeeld gewone pindakaas en pindakaas light. Voor 30% minder vet worden in de lightvariant minder pinda’s verwerkt, maar wordt er extra suiker toegevoegd omdat het product nog wel een goede smaak moet hebben. ‘Light’ betekent dus niet per se gezonder, en ook niet altijd 30% minder calorieën. In het pindakaasvoorbeeld bevat de lightvariant 30% minder vet, maar vanwege de extra suiker bijna net zoveel calorieënt. Daar komt nog bij dat de natuurlijke vetten in pinda’s gezonde vetten zijn. Pinda’s bevatten echter wel veel calorieën, dus is het verstandig deze met mate te eten.
De conclusie is dat de gewone pindakaas gezonder is dan de lightvariant, omdat deze laatste boordevol suiker zit. Min of meer hetzelfde geldt trouwens ook voor lightchips. Deze bevatten 30% minder vet, maar daar komen andere ingrediënten voor in de plaats, waardoor het product toch bijna net zoveel calorieën bevat.

Een ander nadeel van lightproducten is dat deze een minder verzadigd gevoel geven. Uit onderzoek blijkt dat je van een lightvariant meer eet of drinkt dan van de gewone variant, of dat je er iets anders erbij gaat eten of drinken. Dat betekent dat je uiteindelijk evenveel of zelfs meer calorieën binnenkrijgt.

Lightfrisdranken vormen een uitzondering op dit verhaal. Deze bevatten wel degelijk minder calorieën. Er wordt namelijk minder suiker in verwerkt en daarvoor in de plaats worden zoetstoffen toegevoegd. Frisdrank is echter nooit gezond, ook niet de lightvariant. Drink frisdrank dan ook met mate.
Lees het etiket om te weten wat je eet!