Deze maand: Aubergine

Grillen, vullen, stoven en bakken: een aubergine is overal geschikt voor. Aubergine is een heerlijke groente, boordevol vezels, antioxidanten en mineralen. Deze groente geeft een boost aan je immuunsysteem en beschermt bijvoorbeeld je hersencellen. Aubergine is goedkoop en past bij veel gerechten, dus makkelijk om mee te variëren.

Aubergine wordt veel in de vegetarische keuken gebruikt. Dit komt doordat de structuur enigszins overeenkomt met die van vlees. Strooi wat noten over je gerecht en je hebt een volwaardige maaltijd zonder vlees of vis.

Aubergine is een duurzame groente van Hollandse bodem. Hij is het hele jaar door beschikbaar, maar officieel is het een zomer groente.

Bereidingswijze

Er zijn veel verschillende bereidingsmogelijkheden van aubergine. Je eet hem met schil en al, dus was hem voor gebruik. Je kunt de aubergine in blokjes snijden en bakken met ui en knoflook. Of in plakjes en dan grillen met wat olijfolie. Aubergine is sponsig en neemt snel en makkelijk vet op. Een simpele en smaakvolle manier om aubergine te bereiden is hem in de lengte te halveren, in te kruisen met een mes en dan te marineren en te laten garen in de oven. Ook is aubergine zeer geschikt voor op de BBQ. Gepoft of geroosterd komt de smaak helemaal tot zijn recht. Wikkel een halve gemarineerde aubergine in aluminiumfolie en leg op de BBQ.

Omdat de aubergine sponsachtig is, worden marinades er goed door opgenomen en krijgt de groente veel smaak. Besprenkel met olijfolie en kruid met knoflook, tijm, pesto of kaneel.

Bewaren

Bewaar een aubergine buiten de koelkast op een donkere plek. Was hem voor gebruik en snijd de groene steel eraf. Je mag een aubergine nooit rauw eten.

Combineren

Aubergine is een mediterrane groente, en smaakt dus ook erg goed bij andere groentes van het zuiden. Courgette, tomaat, paprika, ui, knoflook en kruiden als tijm, rozemarijn en basilicum vullen elkaar prachtig aan. Ook de midden oosterse keuken past geweldig bij aubergine en wordt daar ook zeer veel gegeten. Gegrild, gevuld, of geprakt, aubergine staat daar bijna dagelijks op tafel.

Bekende gerechten met aubergine zijn baba ganoush, een groente spread voor op brood of toastjes. Maar ook de Griekse moussaka, een ovenschotel is gevuld met aubergine.

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks de lekkerste recepten!

Know Your Food helpt je bij het kiezen van een gezonde maaltijd! Makkelijke recepten en tips om het leven nog wat leuker en gezonder te maken.

Recept bananen dessert Recept bananen groente smoothie