Gezond en lekker barbecueën!

Zwoele zomeravonden zorgen voor tradities zoals barbecueën. De geur van houtskool verspreidt zich door de buurt. Barbecueën gaat tegenwoordig verder dan het grillen van vlees en vis. Ook groenten en zelfs fruit is heerlijk te verwerken op de gril. Wees deze zomer creatief en trakteer jezelf en je buurt op heerlijke, gezonde en verrassende gerechten!

Barbecueën ongezond?

In principe is barbecueën niet ongezond, maar er zijn dingen die het wel ongezonder kunnen maken:

  • Kant-en-klare sausjes: probeer de sausjes zoveel mogelijk te laten staan, want ze zijn vaak erg vet en zitten vol suiker. Bovendien…
  • Maak je sauzen heel gemakkelijk zelf op basis van yoghurt met knoflook en verse kruiden of een verse ketchup van gepureerde tomaten, olijfolie, citroensap en kruiden. Verspreid ze opgediend in leuke bakjes op tafel, en het ziet er ook nog eens veel leuker uit dan die supermarktflessen!
  • Zorg dat je gegrilde gerechten niet aanbranden. Zwarte delen zijn ongezond en kun je beter niet eten. Snijd ze er vanaf en eet de rest wel lekker op.
  • Let op dat je vlees en vis niet bederft. Haal het daarom pas kort voor gebruik uit de koelkast of zet een koelbox naast de barbecue waar je je verswaren in bewaart voordat je ze op de gril legt.
  • Bak kip en varkensvlees door en door gaar, zodat je geen ziektes oploopt!

Luxe genieten

Maak pakketjes van aluminiumfolie met een mix van gesneden groentes, kruiden en eventueel vis. Gril voor 10 à 15 minuten. Probeer deze combinaties eens:

  • Prei, wortel, mosterd en citroensap met een stukje kabeljauw erop.
  • Paprika, cherrytomaatjes, courgette met een theelepel pesto.
  • Paddenstoelen, prei en rode ui met een eetlepel roomkaas.

Gezond dessert

Hetzelfde kun je doen met fruitpakketjes in aluminiumfolie! Combineer fruit met andere zoetigheden en gril de pakketjes 15 minuten op de barbecue:

  • Halve perzik met honing, verse munt en kaneel.
  • Banaan met chocolade en geschaafde amandelen.
  • Of gril stukken watermeloen. Ook lekker als voorgerecht met feta of garnalen.

Gril groente

Groenten lenen zich ideaal om te grillen op de barbecue en zijn snel klaar. Lekker als tussendoortje, terwijl je nog aan het wachten bent op je stukje vlees. Groene asperges, courgette, aubergine, paprika, venkel en partjes pompoen zijn allemaal heerlijk op de barbecue! Smeer de groenten van te voren in met olijfolie, dan plakken ze niet vast aan het rooster en smaken ze extra lekker.

Drinks!

Een fijn drankje bij de barbecue is sangria. Zomers, dorstlessend en met stukjes fruit erdoor ziet het er ook nog eens heel leuk uit! Meng rode wijn, sinaasappelsap, een paar uitgeperste citroenen, stukjes vers fruit en ijsblokjes. Serveer in grote kannen met spatels erin, zodat je het fruit kunt doseren tijdens het inschenken. Je kunt de sangria ook alcoholvrij maken door druivensap te gebruiken in plaats van rode wijn.

Geniet van heerlijk eten op zomerse avonden!