Bijzonder Bio

 Als we lekker willen eten en zeker stellen dat er niet “gekunsteld” is aan de producten, dan kiezen we voor biologisch. In de afgelopen jaren met alle voedselschandalen en het besef dat we terug moeten naar de basis, is de keuze voor een product of een gerecht met een biologisch keurmerk steeds vaker gemaakt. Dit is iets wat eigenlijk onverminderd populair is gebleven en nu ook aan populariteit toeneemt. Waar het vroeger nog bijzonder was om te vermelden dat iets biologisch was, dus zonder chemische kunstgrepen geproduceerd, is het tegenwoordig heel normaal en voor veel mensen zelfs een voorwaarde.

Ik volg de wereld van biologische producten, producenten, grossiers en consumenten al jaren. Een tijdje geleden was ik dan ook op de BIObeurs in Zwolle. Wat me opviel was dat ik hier de meest bonte verzameling van mensen tegenkwam die je je maar kunt voorstellen. De verscheidenheid van bezoekers was enorm: zo waren er biologische boeren, zo van de boerderij nog in overall of in klederdracht, eigenaren van biowinkels, flitsende vertegenwoordigers, moeders met kinderen en studenten.

Je zag bij de standhouders ook een verscheidenheid in type mensen. Ik constateerde een tweedeling in het aanbod. Soms nog “old-school bio” met producten in sombere “Oostblok-verpakking”, met daar tegenover een enorme opkomst van hippe merken met flitsende uitstraling en smaakvolle uitmonstering. Heel grappig dat dit naast elkaar bestaat en waarschijnlijk ook verschillende doelgroepen bereikt. Gezien het aantal bezoekers is biologisch weer, of nog steeds, heel actueel en geeft het houvast aan iedereen die “schoon” wil eten, met de zekerheid dat je geen stoffen in je lichaam krijgt die het lichaam niet als voedsel herkent.

Het is mooi om te zien dat het exclusieve karakter van biologische producten er wat af gaat, dat heeft ook een gunstig effect op de prijs. Het wordt daarmee bereikbaar voor steeds meer mensen.

Het bijzondere aan bio is dat het niet bijzonder is, het is zo als de natuur het bedoeld heeft!